Roti Sate / Sandwich Sate

By 12:07 PM , , , , , , , , ,

Assalamualaikum

If korang pergi makan sate and ade la balance 4, 5 cucuk tu jangan la buat sombong taknak tapau bawak balik, bawak je balik lepas tu reheat dalam kuali the next morning boleh, nak letak dalam nasi goreng pun boleh.

Aku macam nak adventure sikit so aku buat lah macam aku buat kat bawah ni. Walhal boleh je kepit sate tu kat roti lepas tu tarik je lidi keluar pastu ngap.

Tapi macam nampak malas sangat pulak kan. ni versi rajin sikit eh. sikit je pun!


Bahan-bahan
1. Sate - dipotong-potong dan dipanaskan tanpa minyak
2. Timun dan bawang - dihiris halus
3. Roti - dilenyek nipis
4. Kuah - Perhangat la sikit cik kak oi, tak kan nak makan sejuk-sejuk tu
Hah nampak beza kan. Kalau tak ada roller tu pakai la cawan ke botol air ke, aku pun pakai botol air je.
Tabur chopped sate tadi dengan timun dan bawang.
Tepek dengan satu lagi roti.
Seal dengan garfu. supaya masak kite letak dalam kuali nanti die tak terbukak.
Panaskan dalam kuali tanpa minyak. balik -balikkan dan angkat bila roti dah mula perang.
Macam ni lah rupa die. Sandwich Sate
Kuah Sate
Sebelum makan, letak kuah sate kat atas roti tu, ala macam kita makan tahu sumbat tu. Lepas dan letak kuah sate makan terus

Balance daging sate tu boleh gaul je dengan balance timun jadi macam salad
Dah kenyang? hah ape lagi jom kemas rumah sebab konon-konon dah ada energy!
Nanti try lah eh. Kalau tak nak letak kuah kacang pun boleh ganti dengan cili sos dan mayonnaise nanti rasa macam kebab pulak.

Oklah take care! 

You Might Also Like

0 comments