Thab Thim Krob
Assalamualaikum...
Actually dah lama buat dessert ni, tapi ntah macam mana tergodek video lama dekat instagram terus teragak nak share.. but different version because it was last minute preparation and i couldn't find water chestnut which is the main ingredient. So basically i can't call it Thab Thim Krob but i tell you the taste is quite similar.
credit: http://bphousewife.blogspot.com/
Dessert Suka Suka Hati
Air Gula
2 cawan gula
1 cawan air - saya guna je air kelapa dr isi kelapa muda
1 helai daun pandan
1. Masukkan semua bahan dalam periuk, didihkan sehingga gula hancur.
2. Tapiskan air gula.
Santan Kelapa & Sagu
2 cawan santan kelapa - nak sedap beli santan fresh
2 sudu kecil garam
5 sudu sagu mata ikan - basuh dan tos
1. Masukkan semua bahan dalam periuk, didihkan dengan api perlahan sehingga garam hancur.
2. Masukkan sagu, kacau perlahan dan tutup api
Buah-buahan & Lain
5 - 6 ulas nangka - hiris halus
2 biji isi kelapa muda - hiris halus
Ais hancur / crushed ice
1. Satukan semua bahan dan boleh dihidangkan waktu petang.
p/s: nak resepi yang original boleh google or klik link dekat pic atas nu.
0 comments